Voor de snelle beslisser:

  • U wilt een autoverzekering...
  • U kent de dekkingen...
  • U weet precies wat u wilt...
  • U wilt niet te veel betalen...
  • Vraag dan een offerte aan!

WA verzekering

Iedereen die een motorrijtuig op zijn of haar naam zet is volgens de wet aansprakelijkheid motorrijtuigen (WAM) verplicht om dit voertuig minimaal WA te verzekeren.

Maar wat is WA nu precies?
WA staat voor wettelijk aansprakelijkheid, de WA verzekering komt tot uitkering als u wettelijk aansprakelijk bent voor een schade die wordt veroorzaakt met uw voertuig aan derden.

Als u een auto die van rechts komt geen voorrang verleent en u een flinke schade veroorzaakt dan is dit verzekert op de WA verzekering. Als uw passagier door de klap met zijn hoofd tegen de voorruit komt en zijn nieuwe bril daardoor beschadigt dan is dat ook verzekert. Uiteraard ook de eventuele letselschade die daar uit voort vloeit.

De WA verzekering is gebonden aan het verzekerde voertuig, op deze manier is er ook dekking als niet u maar iemand anders in de auto rijdt.

De premie van WA verzekering wordt over het algemeen gebaseerd op het gewicht de auto. Hoe zwaarder de auto, hoe hoger de premie. Dit komt omdat een zwaardere auto is een ongeval met dezelfde kenmerken vaak meer schade veroorzaakt dan een lichtere.

Bij verreweg de meeste verzekeraars zal u teruggezet worden op de bonus malus ladder als zij een schademoeten vergoeden die onder de WA verzekering valt. U heeft daarentegen ook vaak de mogelijkheid om de schade voor eigen rekening te nemen, u betaald dan het bedrag dat uw verzekeraar heeft uitbetaald aan de andere partij aan hem terug. Op deze manier voorkomt u terugval.

Raadpleeg om zeker te zijn waarvoor u verzekerd bent altijd de voorwaarden van de betreffende verzekering.